Facebook ve Instagram Reklamı Rehberi

Facebook ve Instagram Reklamı Nedir?

Yeni site dışı reklam modelimiz ile marka bilinirliğinizi artırabilir, ürün detay sayfanıza trafik çekerek ürünlerinizi yeni kullanıcılara ulaştırabilirsiniz. Ürünlerinizi n11’de görüntülemiş, Favorilerim veya sepetine eklemiş kullanıcıları, n11 dışında da hedefleyebilir ve satın almaya yönlendirebilirsiniz. Mağazanızdaki ürünlerinizle ilgilenebilecek kullanıcıları hedefleyerek mağazanıza yönlendirebilirsiniz.

Sadece üç adımda toplam bütçe, reklam tarihi ve metninizi kolayca belirleyerek reklamınızı verebilirsiniz.

Nasıl Reklam Veririm?

 

Satıcı Ofisi'nde yer alan “Reklam Yönetimi” sekmesine gidin. Satıcı Ofisi → Reklam Yönetimi → Facebook & Instagram Reklamına tıklayın.

Açılan pop-up içerisine mağazanıza ait Facebook sayfanızın linkini kopyalayıp yapıştırın ve kaydedin.

Mağazanıza ait Facebook sayfa linkiniz sisteme daha önceden kaydedilmişse doğrudan reklam vermeye başlayabilirsiniz.

Henüz mağazanıza ait bir Facebook sayfanız yoksa, aşağıdaki linke tıklayarak kolayca bir Facebook sayfası oluşturabilirsiniz: Sayfa Oluştur

Reklam Verebilmek için Gerekli Kriterler Nelerdir?

  • Sepet ortalamanız 20 TL'den yüksek olmalıdır.
  • Son 28 gün içinde en az 100 satış yapmış olmanız gerekmektedir.
  • Son 7 gün içinde ürünlerinizin 1.000 kullanıcı tarafından görüntülenmiş olması gerekmektedir.

* “Reklam Ver” butonu pasif ise, gerekli kriterleri henüz sağlamıyorsunuz demektir. Gerekli kriterleri sağladığınızda buton otomatik olarak aktif hale gelecektir, böylece Facebook & Instagram Reklamı verebilirsiniz.

** Ürünlerinizin görüntülenme sayısını artırmak için site içi reklam modellerimizi tercih edebilirsiniz. Satışlarınızı artırmaya yönelik stratejiler içinse Mağaza Destek Merkezi veya kategori yöneticinizle iletişime geçebilirsiniz.

Ürünlerim nasıl seçilir?

Ürünleriniz Facebook & Instagram tarafından dinamik olarak seçilir ve belirlenen hedef kitleye gösterilir.

Reklamımı en az kaç gün süreyle yayınlayabilirim?

Reklamınızı en az 3 gün süreyle yayınlayabilirsiniz. Bu nedenle seçeceğiniz başlangıç ve bitiş tarihleri arasında en az 3 gün bulunması gerektiğini unutmayın.

Reklam bütçem ne kadar olmalı?

3 günlük reklam yayını için reklam bütçeniz en az 120 RP olmalıdır. Dilerseniz daha yüksek bir reklam bütçesi de belirleyebilirsiniz.

Facebook tarafından reklam bütçem nasıl kullanılır?

Facebook & Instagram Reklamı, tıklama bazlı harcama yapan bir reklam modelidir. Reklam bütçeniz, sadece ürünlerinize ilgi göstermiş kullanıcılar reklamlı ürünlerinize tıklayınca harcanır. Facebook sizin için bütçenizi optimize ederek harcar ve reklamlarınızın en fazla tıklamayı almasını sağlar.

Hediye reklam puanlarımı kullabilir miyim?

Facebook & Instagram Reklamı verirken sadece satın aldığınız reklam puanlarından kullanabilirsiniz; hediye reklam puanlarınızı kullanamazsınız. Hediye puanlarınızı, sadece site içi reklam modellerimizde kullanabilirsiniz.

Reklam metnini nasıl seçerim?

Aşağı doğru açılan menü içinden n11 reklam ekibinin sizin için hazırladığı reklam metinlerinden birini seçerek reklamınızı oluşturabilirsiniz.

Kampanyam için hangi analizlere ulaşabilirim?

Reklam kampanyalarınız için gösterim, tıklama, tıklama başı maliyet, reklam cirosu, dönüşüm (satış adedi), reklam harcama getirisi gibi detaylı analizlere ulaşarak yeni pazarlama stratejileri geliştirmenize olanak sağlar.

Aynı anda birden fazla reklam verebilir miyim?

Yayında olan veya ileriki bir tarihte yayımlanacak bir Facebook & Instagram Reklamınız varsa, aynı anda yeni bir reklam oluşturamazsınız, yayında bir adet reklamınız olabilir. Yayın tarihiniz sona ermeden yeni bir reklam yayınlayamazsınız.

Satıcı Ofisi’nde Reklam Verme Aşamaları Nelerdir?

1. Ürün Seçimi

Ürün adı ve açıklaması uygun kelimeler içeren, kategoriniz tarafından reklama uygun görülen ve Facebook Reklam İlkeleri ve Topluluk Standartları’na uyan tüm ürünleriniz, Facebook tarafından otomatik olarak seçilerek reklamlı olarak yayınlanır; ayrıca ürün seçmenize gerek yoktur.

Facebook Reklam İlkeleri gereğince, yasaklı içerikler, kategoriler ve ürünler aşağıdaki şekildedir:

  • Yasadışı ürün veya hizmetler,
  • Tütün ürünleri ve ilgili ürünler,
  • Silah, cephane veya patlayıcılar,
  • Cinsel ürünler veya hizmetler,
  • Çıplaklık ve cinsellik içeren yetişkinlere yönelik içerikler,
  • Gayrimeşru veya keyif verici uyuşturucular gibi güvenli olmayan maddeler,
  • Aldatıcı ve hileli uygulamalar,
  • Sansasyonel, aşağılayıcı veya aşırı şiddet barındıran içerikler,
  • Dil bilgisi ve küfür,
  • Günlük krediler, avans çekleri ve kefalet senetleri,
  • Casus veya kötü amaçlı yazılım,
  • Yasaklanan finansal ürünler ve hizmetler,
  • Tartışmalı siyasi veya sosyal konuları ticari amaçlar için kullanan içerikler.

2. Metin Seçimi

Facebook & Instagram reklamınız için reklam metninizi seçtiğiniz aşamadır.

Reklam metinleri, n11 reklam ekibimiz tarafından sizin için hazırlamış ve sisteme eklenmiştir. Ayrıca bir reklam metni yazmanıza gerek yoktur; istediğiniz reklam metnini, aşağı doğru açılan menü içinden seçerek reklamınızı oluşturabilirsiniz. Seçtiğiniz reklam metnini en son “Onay” aşamasında değiştirebilirsiniz.

3. Reklam Ön Gösterimi

Reklamlı ürünlerinizin Facebook ve Instagram platformlarında nasıl yayınlanacağını gösteren aşamadır.

4. Tarih Belirleme

Bu adımda reklamınız için başlangıç ve bitiş tarihi seçmelisiniz. Facebook & Instagram Reklamını en az 3 gün süreyle yayınlayabilirsiniz. Seçeceğiniz başlangıç ve bitiş tarihleri arasında en az 3 gün bulunması gerektiğini unutmayın.

5. Bütçe Belirleme

Toplam reklam bütçenizi belirleyeceğiniz aşamadır. Reklam süreniz için en az 3 gün seçebilirsiniz, bu nedenle 3 günlük reklam yayını için reklam bütçeniz en az 120 RP olmalıdır (Reklam Puanı: 1 RP = 1 TL). Daha yüksek bir bütçe belirleyerek rakiplerinizin önüne geçebilir ve reklamlı ürünlerinizi daha fazla kullanıcının görmesini sağlayabilirsiniz. Reklam bütçenizi belirlemek için yeterli miktarda RP’niz yoksa puan satın almanız gerekmektedir. Belirlediğiniz bütçe, reklam oluşturduğunuz an provizyona alınır. Reklamınız sona erdiğinde ise harcanmayan reklam puanı tutarı, toplam Site Dışı Reklam Puanı bakiyenize iade edilir.

6. Onay

Bu aşamada belirlediğiniz toplam bütçenizi, reklam başlangıç ve bitiş tarihini ve seçtiğiniz reklam metnini kontrol ederek reklamınızı oluşturabilirsiniz.

Reklamınızı oluşturduktan sonra reklamınız Facebook onayına gönderilir. Facebook tarafından onaylanmayı bekleyen reklamınızı “Yayımlanacak Reklamlar” sekmesi altında görebilirsiniz.

Reklamınızı, Facebook tarafından onaylanıp yayına girdikten sonra “Yayında Olan Reklamlar” sekmesinden takip edebilirsiniz.

Reklamınız Facebook tarafından onaylanmazsa, onaylanmayan reklamınızı “Biten Reklamlar” sekmesinden görüntüleyebilirsiniz. Onaylanmayan reklamlarda harcanan herhangi bir tutar olmadığı için, hesabınızdan çekilen reklam bütçesi Site Dışı Reklam Puanı bakiyenize iade edilir.

Reklamım Nerede, Nasıl Gösterilir?

Reklamlı ürünleriniz Facebook ve Instagram platformlarında sponsorlu post (gönderi) ve story (hikaye) formatlarında gösterilir. Masaüstü ve mobil kanallarda reklamlarınız yayınlanır. Kullanıcılar reklamlı ürünlere tıkladığında ilgili ürünün ürün detay sayfasına yönlenir.

Detaylı Reklam Analizine Nasıl Ulaşırım?

Satıcı Ofisi → Reklam Yönetimi sekmesine gidin.

Reklam Yönetimi’nde Facebook & Instagram Reklamına tıklayarak Facebook & Instagram Reklamına ait analiz sayfasına ulaşın.

Sayfada, Facebook & Instagram Reklamına ait reklam gösterim grafiği, toplam Site Dışı Reklam Puanı bakiyeniz, reklam taslakları, Yayında Olan Reklamlar, Yayımlanacak Reklamlar ve Biten Reklamlar bulunmaktadır.

Reklam gösterimi grafiğinde reklamlı ürünlerinizin aldığı toplam gösterim, tıklama, tıklama başı maliyet, satış adedi (dönüşüm), dönüşüm oranı, harcama getirisi, reklamdan elde ettiğiniz ciro ve harcadığınız tutar yer almaktadır.

Yayında Olan Reklamlar” sekmesi altında reklam kampanyanızın adını, reklam metninizi, planladığınız ve harcadığınız reklam bütçenizi, reklamdan elde ettiğiniz ciroyu, harcama getirisini ve reklamınızın başlangıç / bitiş tarihini görebilirsiniz.

Ayrıca, sağ tarafta bulunan üç nokta işaretine tıklayarak;

“Kampanya Analizini Gör” butonuna tıkladığınızda reklam kampanyanızla ilgili gösterim, tıklama, dönüşüm (satış adedi), reklam cirosu, harcanan tutar, tıklanma oranı, tıklama başı maliyet, harcama getirisi, dönüşüm oranı gibi daha detaylı analizlere ulaşabilir ve detaylı performans grafiğini görebilirsiniz.

“Bütçe veya Tarih Değiştir” butonuna tıkladığınızda yayında olan reklam kampanyanızın bütçesini artırabilir ve bitiş tarihini uzatabilirsiniz. Ama reklam kampanyanızın bütçesini azaltamaz veya bitiş tarihini daha erken bir tarihe çekemezsiniz.

“Reklamı Sonlandır” butonuna tıkladığınızda yayında olan reklamınızı sonlandırabilirsiniz.

“Yayımlanacak Reklamlar” sekmesi altında ise oluşturduğunuz ve Facebook tarafından onaylanmayı bekleyen reklamınız bulunmaktadır. İleri bir tarih için planladığınız Facebook & Instagram Reklamını da bu sekme altında bulabilirsiniz.

“Biten Reklamlar” sekmesi altında yayın süresi sonra ermiş, sizin bitiş tarihinden önce durdurduğunuz ve/veya Facebook tarafından onaylanmamış reklamlarınız bulunmaktadır.

“Biten Reklamlar” sekmesi altındaki “Detaylı Ara” butonuna tıkladığınızda tıklama sayısı, reklam bütçesi, reklam cirosu ve reklam metni filtreleri ile reklam kampanyalarını detaylı bir şekilde bulabilirsiniz. Ayrıca, sağ tarafta bulunan “Analiz Raporu İndir” özelliğini kullanarak bitmiş olan reklam kampanyalarınızla ilgili detaylı analiz raporlarını Excel formatında bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Terimler Sözlüğü

Gösterim: Reklamınızın tıklanıp tıklanmadığına bakılmaksızın, kullanıcılar tarafından kaç kere görüntülendiğini gösterir.

Tıklama: Reklamınızın, kullanıcılar tarafından kaç kere tıkladığını gösterir.

Tıklama Başı Maliyet: Bir tıklama için ödeyeceğiniz en yüksek tutardır. Reklam için harcanan bütçenin, tıklanma sayısına bölünmesi ile hesaplanır.

Dönüşüm (Satış Adedi): Kullanıcıların reklamlı ürünlerinizi satın almasıdır. Reklamlarınızın sonucunda, ürünlerinizin kaç adet satıldığını gösterir.

Dönüşüm Oranı: Hedeflenen bir eylemi gerçekleştiren kişi sayısının, siteyi ziyaret eden kişilere bölünmesiyle ortaya çıkar. Örneğin, ayakkabı satışı yapan bir site, verdiği reklam sonucunda dönüşüm oranını hesaplayabilir. Reklama 1.000 kişi tıklıyorsa ve 200 kişi satın alma eylemini gerçekleştiriyorsa 200 / 1.000 = 0,02 sitenin dönüşüm oranıdır.

Harcama Getirisi: Reklam harcamalarının geri dönüşü ve/veya getirisi anlamına gelir. Formülü, (Reklam Geliri / Reklam Maliyeti) x 100 şeklindedir. Harcama Getirisi değeri hesaplanırken reklam ile elde edilen gelir, reklam için ödenen tutara bölünür ve sonucun yüzdesel oranını görebilmek adına 100 ile çarpılır.

Reklam Cirosu: Reklamlı ürünlerinizin satışı sonucunda kaç TL kazandığınızı gösterir.

Harcanan Tutar: Reklam yayın dönemi boyunca, reklam kampanyanıza harcadığınız toplam tutardır.